Vážený pedagogický zbor, milí žiaci!
Oslavovať význam mlieka, zdôrazniť jeho dôležité vlastnosti vo výžive ľudí sa rozhodli lekári, odborníci vo výžive už v roku 1957 na konferencii vo Švajčiarsku. Každoročne tretí májový utorok sa teda oslavuje „Svetový deň mlieka“.
Medzi skutočnými odborníkmi prevláda názor, že mlieko je takmer dokonalá potravina, ktorá je už pre novorodenca prvou nenahraditeľnou potravinou.
Aká je vlastne u nás spotreba mlieka, pijeme ho dosť či málo?
Treba povedať, že v posledných rokoch bol zaznamenaný výrazný pokles v spotrebe mlieka, mliečnych výrobkov a syrov.
Čo všetko mlieko obsahuje?
Sú to bielkoviny, tuky, sacharidy, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, železo, zinok, vitamíny A, E, B1, B2.
Mlieko má nezastupiteľné miesto v zdravom stravovaní hlavne detí a mládeže.
Dlhodobejší nedostatok mlieka a mliečnych výrobkov v strave detí sa môže prejaviť poruchami vo vývoji celkového telesného rastu, ochoreniami chrbtice a zubov. Možno niektorí z vás trpia takýmito ochoreniami. Skúste sa nad tým zamyslieť a urobiť niečo, čo by tomu mohlo pomôcť. Nezabudnite na pravidelné konzumovanie mlieka a mliečnych výrobkov, i keď v malom množstve, ale pravidelne. Môžu to byť syry, jogurty, tvaroh, mliečne nápoje, nátierky, peny, bryndza, ovčí syr, kyslomliečne výrobky...
Zdravotný stav každého z nás je významnou mierou ovplyvňovaný kvalitou výživy. Výžive sa pripisuje 30-70 %-ný podiel pri vzniku a ďalšom rozvoji neinfekčných ochorení s hromadným výskytom, nazývaných tiež civilizačné ochorenia. Naša výživa je energeticky neprimerane vysoká, veľmi bohatá na tuky, obsahuje málo vlákniny a nadbytok soli.
Denne treba prijímať nevyhnutné množstvo vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov, bielkovín. Okrem ovocia a zeleniny sú dôležité aj mlieko a mliečne výrobky. Konzumujte ich v čo najväčšom množstve. Nezabudnite ani dnes na pohár mlieka.
Všetci ste tiež pozvaní na ochutnávku mliečnych výrobkov.
„Zdravie je náš najväčší poklad!“